skip to Main Content
RIE KinderRedactie 190227-15

RIE Kinderredactie

Woensdag 27 februari 2019, 10:30u

Op de zonnigste dag in de voorjaarsvakantie kwamen vier kinderen naar het Rietheater om samen de Kinderredactie te vormen. Ze gingen letterlijk met elkaar om de tafel om na te denken over aansprekend nieuws voor kinderen uit hun buurt, vanuit hun school of persoonlijk.

De aanleiding hiervoor is geweest dat de Stadsomroeper van de kindermatinees in het Rietheater meer Woerdens kindernieuws kan gebruiken.

De 5 W’s

Behalve kijken of het aansprékende nieuwtjes waren, zorgden de jonge reporters er ook voor dat de “5 W’s” in het bericht te vinden waren: Wie, wat, waar, wanneer en waarom.

De straat op

Na het schrijven van de nieuwsberichten, ging de kinderredactie de straat op. Twee actuele onderwerpen werden gekozen: de sluiting van de speelgoedwinkel Intertoys en de uitgebreide renovatie van het Westdampark. Met fototoestel en twee zorgvuldig geformuleerde vragen gingen de verslaggevers naar de betreffende plekken.

Film

“Het leek wel een film!”, aldus Pascale, “met precies de goede mensen op het goede moment”. Bij aankomst stond de eigenaar wat argwanend en zichtbaar “niet blij” in de deuropening. De kinderen legden uit het heel jammer te vinden dat de winkel gaat sluiten, waarna hij ontdooide.

Ze ondervroegen een ramenzemende medewerkster, die aangaf nog hoop te hebben op een oplossing. Heel alert vroegen Elena en Francisca door waarna ze hoorden dat er wellicht nog een nieuwe eigenaar gevonden wordt.

Alsóf het een figurant was kwam een huilend meisje aangelopen aan de hand van haar moeder. “Haar lievelingsspeelgoed is uitverkocht en komt ook niet meer binnen”. Vakkundig werd doorgevraagd om welk speelgoed het ging en dit werd door Marianne genoteerd in haar notitieblok.

Bij het afgesloten Westdampark sloop de persfotograaf Hans Pieters als een paparazzi-fotograaf langs het hek om een close-up te maken van de werkzaamheden. Dat vonden de kinderen zichtbaar spannend. Ondertussen vroegen zij een medewerker en twee passerende bewoners om hun mening over dit parkonderhoud.  “Heel goed, het wordt vast erg mooi!”.

Hoewel het een eenmalig initiatief was, wilden alle journalisten vaker samenkomen. Dus wie weet…


De kindernieuwsberichten:

Rietheater

Er is in Woerden een theater met voorstellingen en workshops. In de Fransesteeg zit het theater onder de winkel Anna van Toor. In het theater zijn voorstellingen voor kinderen en volwassenen.

De kindervoorstellingen zijn op even zondagen in het jaar en in vakanties. Het wordt georganiseerd omdat het leuk en gezellig is.

Elena en Francisca

Pasen

Pasen is op 21 en 22 april, voor iedereen die het wil vieren. Op basisschool de Notenbalk in Harmelen wordt het gevierd door groep 7 en 8 met eieren die verstopt worden. De jonge kinderen mogen de eieren zoeken. Met Pasen wordt herdacht dat Jezus is opgestaan.

Pascale

Carnaval

Volgende week is het carnaval; een feest voor iedereen, je kan het samen vieren. Bij basisschool De Regenboog wordt het in geval gevierd, omdat het leuk is.

Marianne

RIE theater

Fransesteeg 6
3441 CW WOERDEN

Marcel Fokker
Dave Kortekaas

Meld je aan voor de RIE theater Nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over nieuwe optredens, e-Ticket verkoop en meer!

Back To Top